Kassasysteem retail, wat moet je hierover weten?

Wanneer we de verschillende soorten kassasystemen op de markt gaan vergelijken kunnen we vaststellen dat er daarbij een keuze zal worden gemaakt tussen verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het kopen van een kassasysteem retail, maar daarnaast bestaan er ook nog heel wat andere mogelijkheden. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan een kassasysteem voor de groothandels. Voor jou als kleine(re) winkel spreekt het voor zich dat dergelijke zeer dure kassasystemen helemaal geen noodzaak zijn, integendeel. Gelukkig zijn er verschillende systemen op de markt terug te vinden waar jij met zekerheid de vruchten van zal plukken. Benieuwd om welke systemen het hierbij gaat? Dan is verder lezen zeker en vast interessant te noemen.

Waarom gebruik maken van zo’n kassasysteem retail?

Een kassasysteem retail brengt in de praktijk niet zomaar één, maar wel verschillende voordelen met zich mee. De voordelen waar je exact op kan rekenen zijn uiteraard altijd afhankelijk van de specifieke software waar gebruik van wordt gemaakt. Enkele mogelijkheden waar je op kan rekenen zijn:

  • Het systeem kan de kasregistraties bijhouden (het aantal transacties, de waarde, etc.);
  • Het is mogelijk om het kassasysteem te koppelen aan bijvoorbeeld je boekhouding;
  • Je hebt de mogelijkheid om het systeem te koppelen aan je voorraadbeheer; 
  • Er kan een profiel mee worden opgesteld op maat van je klant(en); 

Voor een kassasysteem retail geldt in de praktijk dat ze eigenlijk twee voordelen weet aan te bieden. In eerste instantie kan ze het leven van de uitbater van de winkel een flink stuk eenvoudiger maken. Dat is echter niet alles. Daarnaast kan een kassasysteem retail immers ook zorgen voor een verbetering van de klantervaring. Hoe dan ook mag het nu al duidelijk zijn dat een dergelijk systeem met zekerheid altijd een meerwaarde kan realiseren voor jouw shop. 

Hoe uitgebreid kan zo’n systeem precies zijn? 

Hoe uitgebreid een kassasysteem retail in de praktijk is zal worden bepaald door de uitgevende partij. Je zal dan ook bij het vergelijken van de verschillende programma’s tot de vaststelling komen dat er best sprake is van een aantal niet onaanzienlijke verschillen onderling. Voordat je over gaat tot het kopen van één van de verschillende systemen is het dan ook altijd een absolute vereiste om even een goede vergelijking uit te voeren. Alleen na afloop van zo’n vergelijking zal je immers de beste software voor jou kunnen ontdekken om gebruik van te gaan maken.

Met welke investering dien je rekening te houden?

Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat menig aantal partijen niet meteen staan te springen om gebruik te gaan maken van een kassasysteem retail. Dat is vooral het gevolg van het feit dat men het vermoeden heeft dat er daar behoorlijke kosten aan verbonden zijn. Dat hoeft zeker niet per se het geval te zijn, integendeel. Door de jaren heen is er op dit vlak dan ook best wel wat veranderd. Niet in het minst is het zo dat er vaak geen grote éénmalige investering meer is vereist. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een soort van maandelijks abonnement. Hoe intensiever je gebruik gaat maken van de kassasoftware des te hoger de kosten doorgaans komen te liggen. Dit betekent wel dat aan het begin de instapdrempel voor jouw kassasysteem retail vrij laag is gelegen.